wieczorne nastroje - giełda piosenki poetyckiej - fundacja projekt

Wieczorne nastroje - Lokalna Fundacja Filantropijna Projekt

Wieczorne nastroje, Ogólnopolska Giełda Piosenki Poetyckiej organizowana przez LFF Projekt cykliczna impreza dla wyjątkowych.....

XVII edycja Ogólnopolskie Giełdy Piosenki Poetyckiej Wieczorne nastroje

Informujemy, że XVII edycja Ogólnopolskie Giełdy Piosenki Poetyckiej Wieczorne Nastroje
odbędzie się w terminie 6,7,8 grudzień 2013.

Regulamin XVII edycji Ogólnopolskiej Giełdy Piosenki Poetyckiej - Wieczorne Nastroje

Dostępny jest regulamin XVII edycji Ogólnopolskiej Giełdy Piosenki Poetyckiej Wieczorne Nastroje oraz karta zgłoszenia.

wieczorne nastroje

XIII Ogólnopolska Giełda Piosenki Poetyckiej Wieczorne Nastroje za nami...

Impreza dobiega końca. Wyjeżdżają uczestnicy. Zwijamy sprzęt i do domu.

Wiele czasu minie zanim uda się uspokoić . Spać, odpocząć, zrobić coś innego. A za chwilę już przychodzą myśli jak to zrobić w przyszłym roku.

Zwykle tak duże imprezy organizują placówki kultury. Sztab ludzi zatrudnionych na etatach.

Zwykle imprezy te dysponują dużym budżetem i to budżetem pochodzącym ze źródeł samorządowych bo tak zwani sponsorzy kasę wyłożą na sport i to ten co w telewizji…..

Organizatorem Ogólnopolskiej Giełdy Piosenki Poetyckiej Wieczorne Nastroje jest Lokalna Fundacja Filantropijna Projekt. Oznacza to ni mniej ni więcej że imprezę organizuje garstka wolontariuszy z czego 99% to młodzież.

To była już trzynasta. Wcale nie pechowa. Na niezłym poziomie, niektórzy mówią że wysokim. Przy dobrej frekwencji publiczności.

Trzynastka to żaden powód do podsumowań i refleksji ale spróbujmy.

Czerwiec 1996 roku. Piękna pogoda, piękny, nasz kwidzyński zamek. Obok pod teatrem Dni Kwidzyna a na zamku inny świat. Inna piosenka i pełny dziedziniec.

Pod Teatrem Bayer Full a na dziedzińcu Gwiazda imprezy , zespół Wolna Grupa Bukowina. Ta gwiazda przyciąga tłumy ludzi. To Se Ne wrati.

Wtedy w mediach piosenka poetycka była wszechobecna. Jarek Wasik królował na listach przebojów z piosenką Nastroje. Robert Kasprzycki wyśpiewywał Niebo do wynajęcia. Gwiazdą wielkiego formatu był Grzegorz Turnau. Wspomniałem tylko kilka nazwisk.

Pierwszym laureatem był zespół End Roll z Grudziądza.

Warto wspomnieć że wielu laureatów giełdy to dziś artyści rozpoznawalni w środowisku.

Najbardziej znany to Piotr Rogucki. Dwukrotny laureat dziś bardziej znany jako solista zespołu COMA, zagrał w paru filmach i spektaklach teatralnych.. Marcina Stycznia coraz częściej można zobaczyć w programach telewizyjnych jako redaktora prowadzącego a jego piosenki można usłyszeć w radiowej trójce nawet w dzisiejszej rzeczywistości medialnej.

Gośka Wojciechowska, Monika Węgiel, Magda Sojka - aktorki.

Marcin Partyka akompaniował u nas wielu wykonawcom. Dziś zespół Marcina można usłyszeć i zobaczyć na wielu koncertach czy imprezach kabaretowych.

Jestem pewien że mógłbym jeszcze przytoczyć kilka przykładów.

Jestem pewien również, że niewiele imprez tego typu może pochwalić się takimi laureatami.

Dlaczego? Co powoduje że do Kwidzyna przyjeżdżają amatorzy o sporych umiejętnościach?

To proste. Formuła imprezy.

Na Giełdzie uczestnik musi wykonać półgodzinny recital.

Oznacza to tyle, że jeżeli ktoś wygrał już kolejny festiwal i nie chce mu się już jechać na kolejną podobną lub taką samą imprezę, różniącą się  nazwą , miejscem i twarzami organizatorów ( bywa że z tą samą obsadą jurorów i prawie tą samą uczestników) to szuka nowych wyzwań. Takim wyzwaniem jest wykonanie recitalu.

Nie wszyscy potrafią sprostać temu wyzwaniu mimo niewątpliwych sukcesów na innych imprezach i mimo dużych umiejętności.

Wielu stąd wyjechało na tarczy. Wielu też przyjeżdżało po raz wtóry z nowymi pomysłami bo potrafili wyciągnąć wnioski z krytycznych osądów komisji.

Następny temat to dobór komisji. Przy takich uczestnikach jury musi być kompetentne.

Muszą to być artyści, uznani w środowisku śpiewających poezję, których osąd będzie dla uczestników ważny.

Starannie dobieram członków komisji. W tym roku była to Basia Stępniak, gwiazda tegorocznej imprezy, Jarek Wasik od lat zaprzyjaźniony z imprezą oraz Jacek Borcuch. Kwidzynian, reżyser filmowy, aktor śpiewający.

Przez trzynaście lat impreza wędrowała w czasie i w przestrzeni.

Zamek, teatr, czarna sala aula LO , znowu zamek.

Czerwiec, wrzesień, listopad.

Od kilku lat pozostaliśmy w auli I Liceum Ogólnokształcącego i realizujemy imprezę w listopadzie.

Sprawdziła się formuła kawiarenki poetyckiej. Jest wierna publiczność. Uczestnicy  prezentują coraz wyższy poziom.

Za rok będzie jeszcze lepiej.